Amazon'da Satış Yapmanın Maliyeti Nedir?
Amazon'da satış yapmak için ne kadar paraya ihtiyacım var? Bu başlangıçta her satıcının aklındaki temel sorulardan biridir. Bu konuda oldukça efsane dolaşıyor, 500-1000 dolar arasında bir miktar ile Amazon'da satış yapma konusunda pembe hayallerine sahip çok kişi var ama eğer sağlam bir ürün lansmanı yapmak istiyorsanız işin rengi biraz değişiyor. Bu makalede, Amazon'da satış yaparken ne tür harcamalarınızın olacağından bahsedeceğiz.
Mükemmel bir ürün bulduğunuzu varsayalım. Kullandığınız ürün araştırma programınızın, düşük rekabetli ve aylık ortalama 300 adet satışın olduğunu gösterdiği bir ürün. Buna göre maliyetinizi kategorilere ayırarak inceleyelim.
I. Araştırma masrafları
Amazon’da ürün araştırması için en iyi yol ürün araştırma analiz programlarından birini kullanmak olacaktır. Bu programlar emin olun çoğu kişiyi hatırı sayılır miktarda vakit harcamaktan kurtarmıştır.
II. Ürün tedarik masrafları
İlk olarak, ürün tedariki kısmında bir miktar maliyetiniz olacak.
Olası maliyetlerinizin bir kısmı:
1.İmalatçıdan numune alımı (250 dolar): İmalatçıdan numune istendiği zaman çoğu satıcı genelde 3-5 ürün ister ve çoğu zaman bu numuneler ücretsizdir. Fakat numunelerin Çin’den uçakla nakliyesi bulunduğunuz yere göre 40-75 dolar arası bir maliyeti bulunmaktadır.
2.Rakiplerin ürünlerinin alımı (100 dolar): Ürünleriniz pazara girdiğinde neye karşı rekabet edeceğinizi anlamanın en iyi yolu rakiplerinizin, özellikle en iyi ve en çok yorumları alan rakiplerinizin ürünlerini satın almaktır. Bu konu tamamen isteğe bağlı olmasına rağmen bu ürünleri alarak incelemeniz ve rakip ürünlerin güçlü ve zayıf yönlerini belirlemeniz önerilir.
III. Tasarım masrafları
Ürün tasarımı her şeydir. Ve eğer Photoshop gibi programları kullanma konusunda yeterli bilginiz yoksa ya da kaliteli paketlemeden anlamam diyorsanız, burada harcayacağınız enerjiyi dış kaynak bulmaya harcamanızı ve bu işi sizin için yapacak profesyonel birini tutmanızı öneririz. Profesyonel grafik tasarımcıları ‘’Fiverr’’ ya da ‘’Upwork’’ gibi platformlardan bulabilirsiniz. Neyse ki bu servislerin çoğu pahalı değil. Burada sağlanan hizmetlerin ücretleri genelde 100-200 dolar’ı geçmiyor.
Hesaba katmanız gereken tasarım masraflarından bazıları şu şekildedir:
1.Logo tasarımı: İyi bir logo uzun bir süre boyunca şirketinizin imajına katkıda bulunacaktır.
2.Ürün maketi: Ürününüzün nasıl görüneceğini anlamak için bir gerçeğe yakın bir görselini yaptırmak isteyebilirsiniz. Bunu yapmak özellikle Kickstarter (bağış toplama sitelerinden en popüleri) gibi sitelerde bağış toplamak ya da başka planlarınız için işe yarayabilir.
3.Web site oluşturma: Markanızı tescillettirmek için bir websitesine ihtiyacınız olacak. Özellikle Shopify ( e-ticaret kurma sitesi ) gibi araçları kullanarak bunu oldukça basit bir şekilde yapabilirsiniz. Bu tarz işler için bilginiz yoksa her zaman bir profesyonelin yardımını talep edebilirsiniz.
IV. İmalat ve ithalat masrafları
Ürün tedarikinin başlangıç aşamasına yaklaşık 300-500 dolar harcadıktan sonra uygun tedarikçiyi bulma ve anlaşma yapılması gerekmektedir. Amazon’da satış yapmada muhtemel en büyük masraf bu aşamada yapılacak.
Tedarikçinizden yapacağınız ilk envanter için 3 ila 4 ay için yetecek ürün, bunun yanında giveaway (promosyon olarak ürün dağıtma) için yaklaşık 100 ürün sipariş etmenizi öneririz. 3 ila 4 ay dememizin sebebi, eğer ürününüz doğru fiyatlandırılırsa ve her satıştan ürün maliyeti kadar net kâr elde edebiliyorsanız, bu durumda ilk sermayenizi 60 gün içinde geri kazanmış olursunuz ki bununla da bir sonraki toplu siparişinize kadar satışlarınıza yetecek ürünü deponuza yollayabilirsiniz ve hala tedarikçinizden ikinci parti ürünü beklerken satışa devam etmek için stokta ürününüz bulunabilir.
Ürününüzün maliyeti çılgınca değişiklik gösterirse ürün birimi başı maliyeti satış fiyatınızın 1/5’inde (ya da daha azında) tutmaya çalışın.
Örneğin, bir ürünü 30 dolara satıyorsanız, her şey dahil tüm maliyetiniz ürün başına 6 dolar ya da daha az olmalı.
Aşağıda ne gibi imalat masraflarıyla karşılaşabileceğinizi görebilirsiniz:
1.Ürün maliyetleri: Bu ürününüzün nakliye masrafları eklenmeden önceki ham maliyetidir. Ama unutmayın, eğer ayda ortalama 300 adet satmak istiyorsanız, satışa muhtemelen 1.000-1.300 birim ürünle başlamanız gerekmektedir.
2.Kalıp/plaka ücretleri (~500 dolar ): Bazen, mevcut üründe değişiklik yapmak istediğinizde (genelde yapmanız gerekmektedir), üretici bir seferlik kalıp ya da plaka ücreti talep edebilir. Bu ücretler genellikle 500 dolar civarındadır.
3.Nakliye ücretleri: Ürün maliyetinize ek olarak, ürününüzü bulunduğunuz yere (ya da Amazon deposuna) göndermek için de ücret ödemelisiniz. Bu ücret nerede yaşadığınıza, FBA deposunun yerine ve nakliye metoduna (deniz yolu, hava yolu ya da Express) göre değişiklik göstermektedir.
Örnek: Daha önce örnek verirken kullandığımız 30 dolarlık 300 ürünümüze geri dönelim. Ürün başı maliyet 3.75 dolar olsun. Logo ve paket tasarımı için kalıp yapımı ücreti 500 dolar olsun. Son olarak 1.300 adet ürünü deniz yoluyla Amerika’ya oradan da Amazon deposuna göndermenin 1,300 dolar maliyeti olsun. Böylece toplamda ürünümüzün imalat ve ithalatına 6.675 dolar gibi bir bütçe gerekli.
Not: Bu tutar yüksek görünse de endişelenmeyin…Bu maliyetleri düşük tutmak mümkün. Okumaya devam!
V. Yasal Masraflar
Avukat tutmanıza ya da bu tarz bir harcama yapmanıza gerek yok, ama ürününüzün özgün/benzersiz olabilmesi için birkaç şeye ihtiyacınız var. Biraz can sıkıcı olsa da Amazonda satış yapmak için dikkate almanız gerek bir başka masraf da bu.
Ürününüzü meşru hale getirmek için yapmanız gerekenler:
1.UPC barkodu (25 dolar): Önceden ürününüz için barkod gerekli değildi. Ama artık GTIN olmadan Amazon’da listeleme yapmak imkansız. Barkodlar için, Amazonun önerdiği ortağı GS1 kullanabilirsiniz. 10 barkod için 250 dolar artı geçerliliğin devamı için yıllık 50 dolar ödeyerek UPC kodunuza kavuşabilirsiniz.
2.Trademark (Marka tescili – 500 dolar): Amazonun brand registry programına kayıt olmak için bir trademark’a ihtiyacınız olacak. Başlangıçta bu isteğe bağlı bir konudur, ama kendi ürün hattınızı oluşturma konusunda ciddiyseniz, tamamlanması 6-12 ay sürebilen marka tescilini önceden düşünmenizde fayda var.
VI. Kalite Kontrol Masrafları
Yeni başlarken çoğu kişinin hesaplama yaparken genelde unuttuğu ama bir hayli önemli olan konulardan biri de kalite kontrolüdür. Amazon deposuna gitmeye hazır ürünleri henüz depoya ulaşmadan kontrol ettirmelisiniz. Bu doğal olarak ekstra maliyete sebep olacak, ama emin olun harcadığınız miktara değecektir. En iyi tedarikçi bile bir iki hasarlı ürünü gözden kaçırabilir. FedEx/DHL/UPS’nin ürünleri taşıma sırasında kolilere uygulayacağı nazik olmayan muameleden bahsetmeye gerek bile yok.
Aşağıda kalite kontrol maliyetlerinin neye benzediğini görebilirsiniz:
1.Ürününüzü FBA deposuna yollama maliyeti: Ürünlerinizi eğer kalite kontrol merkezine gönderecekseniz, kalite kontrol merkezinden de Amazon deposuna göndermeniz gerekecek demektir. Neyse ki Amazon ABD’deki nakliye firmalarıyla anlaşmalı ve bu gönderim için devasa ücretler ödemek zorunda kalmıyorsunuz.
2.Hasarlı ürünler: Taşıma sırasında ürünler zarar görebilirler. Bunun sorumluluğunu tedarikçiniz alması ise sıklıkla görünen bir durum değildir. Bu durumu, iş yapmanın ve elbette Amazonda satış yapmanın bedeli olarak düşünebiliriz. İşin iyi tarafı çoğunlukla 25 üründen 1 tanesi hasar alır. Hasarlı ürünleri ister tekrar paketlettirebilirsiniz isterseniz de kullanılmış kategorisinde satabilirsiniz (Sonuçta bunu yapmak tamamen yasal).
VII. Ön pazarlama masrafları
Bir ürün lansmanı büyük bir iştir. Amazona ürününüzü yükleyebilir ve sırtınızı koltuğunuza yaslayarak yolunu şaşırmış birkaç müşterinin ürününüzü aldığını izleyebilirsiniz. Ama Amazon’da başarının asıl anahtarı pazarlamadır. Bu anlamda Amazonun ciddi şekilde yardımı dokunacak araçları mevcut.
Başlarken, PPC (tıklama başına ödeme), promosyonlar ve hatta yorum sistemlerini kullanabilirsiniz. Ama büyük sağlam başlamak isteyen satıcılara yardımcı olacak birkaç havalı pazarlama tekniği de yardımcı olabilir.
Aşağıda (isteğinize bağlı) birkaç ön pazarlamanın doğuracağı maliyetlerini inceleyebilirsiniz:
1.Newsletter oluşturmak için Facebook reklamları: Ürününüz henüz Amazona satışa bile başlamadan, gelecekte yapacağınız promosyonları, indirimleri duyurarak kamuoyu oluşturabilir ve insanların newsletterınıza üye olmalarını sağlayabilirsiniz.
2.Promosyon amaçlı giveawayler: Amazona ürün lansmanı yaparken denenmiş ve test edilmiş bir modeldir. Bunu Jump Send gibi sitelerde yapabilirsiniz. Temel olarak, ilk 10-15 gün promosyon ürünleri dağıtabilirsiniz (Genellikle satış fiyatı yüzde 50-90 arası düşürülür). Bu sayede hem algoritmayı etkilersiniz hem de ürününüzün keyword rank’inizi (ürün sıralamanızı) yükseltebilirsiniz.
3.Fenomenlere ürün denetme: Bu tekniğin gücü tartışılamaz. Youtube, Pinterest, Instagram ya da nerede olursa olsun bu platformların fenomenlerine ürünlerinizi göndererek kullanmalarını ve ürününüz hakkında yorum yapmalarını sağlamak size ciddi oranda erken ve kalıcı satışlar getirecektir.
VIII. Amazon’un ücretleri
Amazon’da ürün satmak için aynı zamanda direk Amazon’dan tarafından uygulanan bir takım ücretler bulunmaktadır.
Aşağıda Amazon ücretlerini görebilirsiniz:
1. Profesyonel satıcı hesabı (aylık 39.95 dolar): Amazon’da aylık 40 adet üzeri ürün satmayı düşünüyorsanız, profesyonel hesap kaydolmak isteyeceksinizdir. Bu sizi Amazon’un bireysel satıcıların ürünleri başına kestiği 1 dolardan kurtaracaktır.
2. Amazon PPC: Amazonun PPC sistemi çok güçlü ve öğrenmesi çok basit bir sistemdir. PPC açılımı tıklama başına ücrettir. Yani müşteri reklama tıklarsa, ücrete tabi tutulursunuz. Yeni satıcılar bu reklamların ücretlerini kendi bütçelerinden karşılamak zorundalar ama bu masraflar deneyimli satıcıların gelirlerinden kesilir. Satışlardan gelecek kazancın en az yüzde 25-30’unu PPC reklamlarına ayırmayı düşünebilirsiniz.
Amazon’da satış maliyetlerinin detaylandırılması
Amazon’da ürün satışına masraflarıyla ilgili genel bir fikriniz olduğuna göre artık bunlara detaylıca bakabiliriz. Bu örnekte prototip olarak kullandığımız ürünün tanesi 30 dolar ve hesaplamalar 300 birim üzerinden yapılmıştır.
Not: Bu abartı bir örnektir
Araştırma maliyetleri:
• Ürün arama aracı/programı: ortalama 99 dolar
• Ürün başlangıç tedarik masrafları/numuneler: 250 dolar
• Rakiplerin ürünlerini satın alma: 100 dolar
Tasarım masrafları:
• Logo tasarımı: 40 dolar
• Ürün tasarımı: 100 dolar
• Basit bir websitesi: 200 dolar
Yasal Masraflar:
• UPC barkodu: 25 dolar
• Trademark (Marka Tescili): 500 dolar
Üretici Masrafları:
• Ürünlerin maliyeti: 4,875 dolar (3,75 dolardan 1300 adet ürün)
• Ürünün kalıp masrafı: 500 dolar
• Nakliye masrafı: 1300 dolar
Kalite kontrol masrafları:
• Kalite kontrol merkezinden Amazon’a nakliye: 100 dolar
• Zarar görmüş ürünler: 318,76 dolar
Pazarlama Masrafları:
• Facebook reklamları ( Reklamlar/Ürün sayfaları ): 500 dolar
• Giveaways (Dağıtılan Ürünler): 513 dolar
• Fenomenlere ürün denetimi: 500 dolar
Amazon masrafları:
• Profesyonel satıcı hesabı: 39.99 dolar
• Amazon PPC reklamları: 250 dolar
Toplam masraf: 10,256.71 dolar
Tamam, ne söylediğinizi tahmin edebiliyoruz. Bu parayı nasıl bulabilirim? Unutmayın ki bu ciddi anlamda abartılı bir örnek. (Çoğu zaman, 3,000-5,000 dolarla satışa başlayabileceğiniz ürünler bulabilirsiniz). Ayrıca yazının daha sonra yayınlanacak ikinci bölümünde size, Amazonda satış için gerekli fonu kolay bir şekilde nasıl bulabileceğiniz üzerinde duracağız.
Yorumlar
Yorum Gönder