Yulaf kepeği yerseniz vücudunuzda neler olur?

Bir zamanlar hayvan yemi olarak kullanılan yulaf kepeği günümüzde en sağlıklı gıdalardan biri olarak kabul edilmekte. Yulaf kepeği yulafın en dış tabakadaki kabuğundan oluşur. Yulaf, B kompleks vitaminleri, protein, yağ, mineral ve kalp için sağlıklı çözünen lifler içerir. Yulaf kepeği de bütün bu faydalara ve fazlasına sahiptir.
YULAF KEPEĞİNİN FAYDALARI

YULAF KEPEĞİNİN FAYDALARI

Yulaf kepeğinin en önemli faydası, kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Kolesterolü düşürerek arterlerin tehlikeli plak oluşumunu engeller. Yulaf kepeği koroner kalp hastalığı görülme riskini azaltır.

DİYABET

DİYABET

Yulaf kepeği, karbonhidratların sindirimini yavaşlatarak, şekerin kan dolaşımına girme hızını azaltıyor, yemekten sonra kan şekeri seviyesini düşük tutuyor. Diyete eklenen yulaf kepeği, kandaki glukoz ve insülin seviyesini ve diyabet komplikasyonlarını önlemede yarar sağlıyor.

KİLO KONTROLÜ

KİLO KONTROLÜ

Beslenme uzmanlarının araştırmalarına göre, yulaf kepeğindeki lif, hacminin 25 katı kadar su emebiliyor ve midede yer kaplayarak tokluk hissi veriyor. Bunun dışında yulaf kepeği yapışkan bir madde gibi kendisiyle temas eden besinlere yapıştığı için açlığı, sindirim ve besin emilimini geciktirdiği görüldü. Yulaf kepeği böylece daha az kalori almamıza ve kilo kaybına yardımcı oluyor.
KABIZLIK

KABIZLIK

Yulaf kepeğinde bulunan lif, dışkıyı yumuşatmaya ve bağırsaklardan geçişini rahatlatmaya yardımcı oluyor. Günlük beslenmeye kepek eklemek kabızlığı önlemek için oldukça önemli. Ancak yulaf kepeğinin bu faydası ancak yanında bol su tüketerek mümkün.

YULAF KEPEĞİ NE KADAR YENMELİ?

YULAF KEPEĞİ NE KADAR YENMELİ?

Önerilen, günde 30-50 gram, 2 yemek kaşığı kadar tüketilmesi. Fazlası vitaminlerin emiliminin azalmasına, bağırsakların tıkanmasına sebep olabilir.

YULAF KEPEĞİ NASIL TÜKETİLİR?

YULAF KEPEĞİ NASIL TÜKETİLİR?

Genellikle yoğurt veya süt ile karıştırılarak tüketilir. Ekmek hamuruna ve hamur işlerine de ilave edilebilir.
DİKKAT!

DİKKAT!

Gıda Mühendisi Tuğba Bayburtluoğlu aileleri yulaf kepeği konusunda uyarıyor: “Bebeklerinizin ek gıdaya geçiş sürecinde glüten içermediği için yulaf kepeği kullanmayı düşünüyorsanız, hemen bu fikirden vazgeçin.”

Bayburtluoğlu "Yulaf kepeği yulafın sadece en dış kabuk kısmını içerir. Bu kısım hem en çok fitat içeren, hem de vitamin ve minerallerin emilimini azaltan kısımdır. Dolayısıyla bebek ve çocuklar için faydadan çok zararı vardır. Tam tahıl ürünlerinin hepsinde kepek bulunur ancak oranları azdır. Bu yüzden tam tahıl ürünlerini tercih edin." açıklamasını yapıyor...

Yorumlar