Dijital Pazarlama Teknikleri

1) Google Adwords Reklamları

1.1) Arama Ağı Reklamları (Arama Motoru Pazarlaması – SEM)
Dijital pazarlamanın en temel tekniklerinden birisi arama motorlarının, sonuçları arasında yer alan reklamlardır.  Google bu yöntem ile, arama sonuçlarının en üst ve en alt bölümünde reklam vermeye olanak tanımaktadır. Arama ağı reklamları, ilgili anahtar kelimelerde hedef kitleye ulaşmak için etkili bir yoldur. Her gün milyonlarca aramanın yapıldığı Google’da, hedef kitleye ulaşacak doğru anahtar kelimelere verilen reklamlar ile önemli başarılar elde edilebilir.
1.2) Görüntülü Reklam Ağı
Bu yöntem, Google’ın reklam ağı içerisinde yayıncı konumunda olan websitelerindeki reklam alanları aracılığıyla tanıtımınızı yapar. Bu teknikte de hedef kitleye uygun kategorilerdeki websiteler ile eşleşme yapılarak reklamlar yayınlanır.
1.3) Video Reklamlar
Markanızın tanıtımı için hazırlanmış bir videoyu, Youtube ve Google Görüntülü Reklam Ağı içerisinde yer alan websitelerde yayınlayabilirsiniz. Video reklamlar dikkat çekicilik açısından bir adım daha iyi konumdadır.
1.4) Alışveriş Reklamları
Google’ın alışveriş sekmesinde yer alan ve doğrudan ürünleri kullanıcı ile buluşturan bölümde yer almanızı sağlayacak reklam modelidir. Bu yöntem e-ticaret siteleri için oldukça etkili sonuçlar doğurmaktadır.
Daha detaylı bilgi için Google Adwords kategorimizdeki yazıları inceleyebilirsiniz.

2) SEO (Arama Motoru Optimizasyonu)

Arama motoru optimizasyonu; sitenizin hedeflediğiniz anahtar kelimelerde, arama sonuçlarında daha iyi bir konumda yer almasını sağlayacak, site içi ve dışı çalışmalardır. SEO çalışmaları, arama motorlarının sitenizi daha kolay ve hızlı bir şekilde anlamasını sağlar. İlgili anahtar kelimelere yönelik yapılacak çalışmalar ile arama motorlarının içeriğinizi anlamlandırması hızlandırılmış olur. Aynı zamanda site dışarısında yapılacak çeşitli çalışmalar ile belirlediğiniz anahtar kelimelerdeki otoritenizi güçlendirebilirsiniz.
Daha detaylı bilgi için SEO kategorimizdeki yazıları inceleyebilirsiniz.

3) Sosyal Medya Pazarlaması

Sosyal medya platformları, internet kullanıcılarının en yoğun şekilde kullandığı platformların başında yer alıyor. Hedef kitlenize ulaşmak için sosyal medyayı kullanmak da elbette ki etkili yöntemlerden bir diğeri. Markanıza veya ürününüze en uygun platformları belirleyip, bu platformlar içerisinde de hedef kitlenize göre bir filtreleme yaparak reklam vermeniz; geniş kitlelere ulaşmanızı sağlayacaktır.
Daha detaylı bilgi için Sosyal Medya kategorimizdeki yazıları inceleyebilirsiniz.

4) İçerik Pazarlaması

Artık oldukça hızlı bir şekilde içerik tüketimi yapıyor ve sürekli yenilerini arıyoruz. Sosyal medyada, video platformlarında ve bloglarda her gün milyonlarca içerik yayınlanıp, tüketiliyor. Yani içerik hayatımızın olmazsa olmazı haline geldi. Bu doğrultuda arama motorları da en kaliteli içeriği üreten websiteleri öncelikli olarak gösteriyor.
İçerik pazarlaması; geleneksel ve klasik pazarlama yöntemlerinde olduğu gibi kullanıcının önüne bir reklam koyma yerine, onun dikkatini çekecek, işine yarayacak, ona değer katacak bir içerikle karşısına çıkıyor. Bu durum hem reklamın standart reklamlara göre daha dikkat çekici olmasını hem de markaya bir güven oluşmasını sağlıyor.

5) Mobil Pazarlama

Mobil cihaz kullanımı uzunca bir süredir masaüstü cihaz kullanımının önüne geçmiş durumda. Geçtiğimiz yıl Google da “Mobile First” anlayışını hayata geçirerek, mobile verdiği önemi ortaya koydu. Mobil pazarlama; mobil cihazlar aracılığıyla yapılan faaliyetleri içermektedir. SMS pazarlaması uzun yıllardır kullanılan bir yöntem olarak ilk akla gelen tekniklerden. Bunun yanında mobil pazarlama çoğunlukla uygulamalar üzerinden ilerleme eğilimi gösteriyor. Mobil uygulamalar aracılığıyla, çeşitli özelliklere göre hedef kitle belirleyerek veya konum bazlı olarak pazarlama faaliyetleri geliştirebilirsiniz.

6) E- Mail Pazarlama

Hemen herkesin aktif bir şekilde kullandığı e-postalar, kişilere doğrudan ulaşmak için oldukça önemli bir araçtır. E-mail pazarlama uzun yıllardır kullanılıyor olsa da, hala oldukça etkili sonuçlar elde edebiliyor. Birçok kullanıcı kendisini ilgilendirmeyen alanlarda, içi link dolu SPAM mailler almaktan rahatsız oluyor ve bu mailleri hiç açmadan siliyor. Bu yüzden e-mail pazarlaması yaparken; doğru kişiyi hedeflemek, zamanlamayı iyi seçmek, içeriği kaliteli bir şekilde hazırlamak ve kişiselleştirmek gerekmektedir. Bu şekilde etkin bir e-mail pazarlaması yaparak güzel sonuçlar elde edilebilir.

7) Influencer Marketing

Sosyal medyanın internet üzerindeki tartışılmaz gücünün temel sacayaklarını içerik üreticileri oluşturuyor. Genel kullanımlı isimleri ile söylenecek olursa da: Fenomenler. İçerik üreticileri gerek büyük kitlelere gerekse daha küçük niş kitlelere hitap edenler olarak takipçileri üzerinde önemli derece etkiye sahipler. Influencer marketing, içerik üreticileri ile markaların yaptığı iş birlikleri doğrultusunda ortaya çıkan içeriklerden oluşmaktadır. Burada önemli detayların başında, üretilen içeriğin reklam olma amacından ziyade, yine takipçiye fayda sağlamasıdır. Hazırlanan içeriğin, fenomenin doğal içeriklerinden ayırt edici olmaması oldukça önemlidir. Yani influencer marketing hem sosyal medya pazarlamasını hem de içerik pazarlamasını kullanarak ilerleyen bir yöntemdir.
Daha detaylı bilgi edinmek için inceleyebilirsiniz: Influencer Marketing Eğitimi

8) Remarketing (Yeniden hedefleme)

Remarketing, sitenizi ziyaret eden kullanıcıların, farklı sitelerde yer alan reklam alanlarında sizin reklamınız ile karşılaşarak tekrar sitenizi ziyaret etmesini sağlamayı hedefleyen bir pazarlama türüdür. Bu yöntem ile daha önce dikkatini çektiğiniz kullanıcıların dönüşüm gerçekleştirmesini hızlandırmak mümkündür. Arama motoru, görsel reklam ağı, sosyal medya ve e-mail pazarlaması alanlarında remarketing kolayca uygulanabilir.

9) B2B Pazarlama

B2B, firmadan firmaya anlamına gelmektedir. Kurumsal alanda yürütülen pazarlama faaliyetleridir. Doğrudan bireysel son kullanıcıya yönelik değil, firmalara yönelik ürünler üreten markalar tarafından kullanılmaktadır. Burada firmalar ürünlerini farklı firmalara tanıtmak ve satmak amacı gütmektedir.

10) Affiliate Marketing

Affiliate marketing, satış ortaklığı anlamına gelmektedir. Ürünü satan firmanın çeşitli kişilerle satış ve pazarlama ortaklığı yapması ve onların aracılığı ile yaptığı satışlardan yayıncıya komisyon vermesi temeline dayanır. Affiliate marketing yöntemi özellikle e-ticaret siteleri için çok etkili bir yöntemdir. Birçok farklı yayıncı tarafından yapılan tanıtımlar sonucu satışlar ve marka bilinirliği büyük ölçüde artış gösterir.
Dijital pazarlamanın uygulanış yöntemleri bu 10 başlık altında kısaca özetlenebilir. Ancak bu başlıkların her biri ayrı ayrı detaylıca işlenmesi gereken konulardır. Ürün ve hizmetlerin pazarlaması için dijital pazarlama yöntemleri kullanmak, dönüşüm oranlarını büyük ölçüde arttıracaktır.

Yorumlar