Reseller Licence Nedir ve Nasıl Alınır?

Satış amaçlı ürün aldığınızda vergi vermekten muaf olduğunuzu biliyor muydunuz? Toptan satış yapanlardan ürün almak için sahip olmanız gereken belgeyi? Ne, nerede, nasıl diye mi soruyorsunuz. Yazımıza göz atin.
Eğer ürün alım-satımı yapıyorsanız, yani bir ürünü satmak amacı ile alıyorsanız resaeller permit, veya diğer bilinen isimleri ile reseller licence, veya sales tax identification numarasi bulunması gerekmektedir. Bu permit (belge/izin/lisans) sizin müşterilerinizden vergi almanıza ve eyaletinizin revenue (maliye) departmanına vergi vermenize imkan sağlayacaktır. Bu numara aynı zamanda toptan satıcılardan (wholesalers) vergisiz olarak toptan urun satın almanıza imkân sağlayacaktır. Bu belge seller permit‘ten farklidir. Seller permit ürün satabilmeniz icin sahip olmaniz gereken belgedir.
Resale Number’a Başvurma
  1. Öncelikle bu numaraya ihtiyacınız var mi bunu belirleyelim. Eğer ürün satışı yapıyorsanız birçok eyalette vergi toplamanız gerekmektedir. Satış yaptığınız eyalette vergi alınmıyor olsa bile (Oregon, Montana gibi), satıcı olarak siz vergi ödemekle yükümlü olacaksınız bunu satıcıya yansıtıp yansıtmadığınıza bakılmaksızın.
    1. Eğer ürünüzü internet üzerinden (eBay veya Amazon) sizinle ayni eyalette olan bir müşteriye satıyorsanız, sattığınız ürünlerden vergi toplamak ile yükümlüsünüz. Örneğin, Arizona’da yaşıyorsunuz ve Arizona’da yasayan başka birisine ürün sattınız, bu ürün için vergi ödemekle yükümlüsünüz.
    2. Eğer yıllık $4 milyondan az satış yapıyorsanız; diğer eyaletlere sattığınız ürünler için hem vergi toplamak hem de vergi ödemek yükümlülüğünüz bulunmamaktadır. Örneğin, Texas eyaletinde yaşıyorsunuz ve California’ya satış yaptınız. Satışınızdan vergi almaktan ve satışınızdan elde ettiğinizin vergisini vermekten bu numara sayesinde muaf olacaksınız.
  1. Eyaletinizde bu numaraya nasıl başvurabilirsiniz. Farklı eyaletler bu numaraya başvuruyu farklı departmanlar vasıtası ile almaktadır. Kaliforniya’da, örneğin, California State Board of Equalization üzerinden başvurunuzu yapacaksınız. New Jersey’de Department of the Treasury’e başvurunuzu yapacaksınız.
    • Google’dan arayarak eyaletinizde hangi birime başvurmanız gerektiğini bulabilirsiniz.
    • Birçok eyalette online başvuru imkânı da sunulmaktadır.
  2. Gereken Belgeleri Toplayalım. Eğer ortaklı bir şirkete sahipseniz, ortağınız da ayni belgeleri vermekle yükümlüdür. Başvuruda; Kimliğinizi belirten bir belge (social security number, ehliyet, passport); Şirketiniz ile ilgili belgeler (banka hesap bilgileri, ortalama aylik gelir bilgisi vb) sağlayacaksınız.
    • Eğer şirketiniz ortaklı bir şirketse veya LLC ise, ortaklık tarihi; Corporation number ve FEIN numarası sağlayacaksınız
    • Şirketinizin yapısını sunacaksınız (tek kişilik şirket, general partnership, LLC, nonprofit gibi)
    • Ek belgeler istenebilmekte
Tüm bu gereklilikler eyaletten eyalete değişiklik göstermekte, bu bilgiler ortalama bilgi sahibi olmak amaçlı bilginize sunulmuştur
3. Gereken ücretleri ödeyin. Birçok eyalette cüzi bir miktar alınmakta resale number için.
  • Eğer online veya şahsen başvuruyorsanız, resale number’inizi hemen başvurduğunuzda alacaksınız.
  • Eğer posta yolu ile başvurursanız resale number’inizin elinize ulaşması birkaç hafta sürecektir. Fakat, başvurduktan sonra, resale number’iniz henüz elinize ulaşmamış olsa da isinize başlayabilirsiniz. Bu numaraya başvurduktan sonra vergi alma hakkiniz da elinizde bulunmaktadır henüz bu numara elinize geçmemiş olsa bile.
Resale Number Hakkında Ayrıntılı Bilgiler
Resale number’a sahip olmanın size sağlayacağı faydaları bilin: Eğer bir resale number’iniz varsa; satış amaçlı aldığınız bir ürün için vergi ödemek zorunda olmayacaksınız. Örneğin bir kalem aldığınızda bunun vergisini ödemek zorundasınız, fakat satış amaçlı toptan olarak bir koli kalem aldığınızda bu numaranızı sunduğunuzda vergi ödemeyeceksiniz.
  • Birçok wholsale (toptan satış) şirketi sizin resaler lisansınızı veya sales tax identification number’inizi şart olarak isteyeceklerdir sizin is yapma yetkinizi görmek için.
  • Birçok eyalette ticari bir banka hesabi açabilmek icin bu Numara gerekmektedir.
Kaç farklı yerde şirketinizin merkezi var: Eğer sirketinizin birkac farkli lokasyonda merkezi bulunuyorsa her yer icin bir resale number almak zorundasiniz. Bazi durumlarda farkli lokasyonlar icin birlikte basvuruda yapilabilmektedir.
  • Eger birkac farkli sales number’iniz varsa tek bir dosya halinde verginizi sunabilirsiniz.
Eğer kaybettiyseniz yenilemek için başvurabilirsiniz: Eğer kayboldu, yandi, bitti kul olduysa eski lisans belgeniz yeniden almak yerine yenilemek için başvurabilirsiniz.
  • Orjinali icin basvurdugunuz departmana basvurunuz yapacaksiniz.
  • Yenilemek icin basvurduktan sonra lisansiniz yenilenme surecinde de islerinize devam edebilirsiniz.
Statünüzü Sürekli Güncel Tutun: Eğer isiniz ile değişiklikler yaptıysanız bunu güncel olarak departmana bildirin.
  • Farklı bir ortak şirketinize katıldığında
  • İşyeri adresiniz değiştiğinde
  • Şirket isminiz değiştiğinde
  • Şirketiniz üzerinden is yapmaya devam etmediğinizde
departmanınıza bildirin.

Yorumlar